Kategoriler: Genel Bilgiler

Kardelen Çiçeği

Kardelen çiçeği, hepimizin çok sevdiği cesur bir bitkidir. Kışın yağan kara rağmen toprağın altından çıkmayı başaran bu mucize güzellik, görüntüsü kadar hikâyesi de ilgi çekicidir.

Kardelen Çiçeği Hikâyesi

Bunca kara kışa rağmen açıp büyüyen bu güzelliğin sırrı aşkmış. Menekşe çiçeğine hem çok aşık olup hemde aşkından deliler gibi kıskanan kardelen, aşkını gösterebilmek için tüm cesaretiyle her kış açarmış ve menekşe çiçeğinin gelmesini bekler dururmuş. Menekşe ona geleceğine dair söz vermiş fakat sözünde durmamış. En sonunda kardelen çiçeği soğuğa dayanamayıp kendini karların üzerine bırakıvermiş. ‘Birini severken kardelen kadar cesaretiniz olsun’ diye boşa dememişler.

Kardelen Çiçeği Hediye Etmek Ne Demek?

Kardelen çiçeği, güneşi sevmez ve boynu hep büküktür. Birine kardelen çiçeği hediye etmek, hediye eden kişin boynunun kıldan ince olduğu anlamına gelir. Yani çiçeği size veren kişi, sizden gelen iyi-kötü her şeye razıyım diyor demektir.

Kardelen çiçeği kışın zorlu şartlarında yetişir, büyür ve güzel bir hâl alır. Bu yüzden kardelen çiçeği hediye etmek, aynı zamanda çiçeği verdiğiniz kişiye özel olduğunu hissettirir.

Kardelen Çiçeğinin Anlamı Nedir?

  • Hediye edilen kişiye ‘özelsin’ mesajını verir.
  • Ümidin simgesidir.
  • ‘Cesur olmak’ demektir.
  • Nezaketi ile tüm ruhları huzura kavuşturur.
  • Başkasının hüznüne ortak olmayı anlatır.
  • Saflığı temsil eder.
  • Kara büyüden koruduğuna inanılır.

Kardelen çiçeği anlamı pek çok insan tarafından farklı yöne çekilmekte ve çeşitli hikâyelere konu olmaktadır. Bir çiçek olarak kardelen nergisgiller familyasına mensup soğanlı bitkilerden bir tanesidir. Ülkemizde yaygın bir şekilde anlatılan hikâyesinde olduğu gibi adını karlarla kaplı coğrafyalarda karı delerek hayat bulmasından almıştır. Doğada kendiliğinden yetişebilen kardelen dünyanın pek çok coğrafyasında yaşam alanı bulur. Dünyada Doğu Akdeniz, Amerika ve İngiltere’de yoğun bir şekilde yaşam alanı bulunan kardelen çiçeği ülkemizde de hayat sahası bulmuştur. Ülkemizde özellikle Marmara Bölgesi ve kuzey bölgelerde yaşam alanı bulan kardelen çiçeği genel itibari ile yağış alan ve toprakları mineral bakımından zengin bölgelerde hayat bulur.

Kardelen Çiçeği Faydaları

Kardelen çiçeği doğada eşsiz bir görsel şölen sunması ile bilinse de bitki olarak pek çok derde devadır. Faydaları saymakla bitmeyen ve güzel göründüğü kadar iyileştirici özelliğe de sahip olan kardelen çiçeğinin faydalarından bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bahar döneminde kökü ile birlikte sökülüp iltihap tedavisinde kullanılır.
  • Kalp damarlarında sorun yaşayan bireyler için kalp damarlarını güçlendirir.
  • Sinir hastalıkları ve sinir sistemi konusunda iyileştirici ve düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Kadınların hassas dönemleri olarak kabul edilen aybaşı(regl) dönemlerinde ağrıların hafifletilmesinde kullanılır.
  • Virüslere karşı etkin bir yöntem olan kardelen bitkisi Alzheimer hastaları için de ilaç üretiminde kullanılır.

Kardelen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kardelen anlamı itibari ile insanlar için oldukça cezbedici bir bitkidir. Anlamı ve etkileyici görüntüsü ile insanların evde bakımını yapmaya can attığı kardelen, güneş ışığını doğrudan almayan ve sıcaklığı normal ortamlarda bakılmalıdır. İki yılda bir defa olmak üzere saksı değişimi isteyen kardelen sulama konusunda yaz aylarında çok susayan bir bitkidir. Sulama konusunda aşırıya kaçılmadan kararında sulama yapılmalı ve sulamanın miktarı değiştirilmemelidir. Kardelen soğuk ve nemli coğrafyalarda yetişiyor olsa da ev ortamında bakılacak kardelenin dış etkilere doğrudan maruz kalmasına engel olunmalıdır. Aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı oldukça hassas bir bitki olan kardelenin canlı görüntüsünü kaybetmemesi için bakımın düzenli ve doğru bir şekilde yapılması gerekir.

Yazıyı beğendin mi? O zaman hemen duyur!