Kategoriler: Sağlık

Ramazanda Spor Ve Beslenme Nasıl Olmalı?

Düzenli spor yapan veya sporu hayatının bir parçası haline getirmiş olan insanların belirli bir beslenme alışkanlıkları ve antrenman planları vardır. Yediği yemeğin kalorisine bile dikkat eden sporcular ramazan ayında da iftardan sonra yediklerine dikkat etmeliler ve kendilerine bir program oluşturmalılar.

Ne kadar Ramazan ayinin asil amacı oruç ibadetini yerine getirmek olsada, kimse aylarca emek verdiği sporundan vazgeçmek istemez. O yüzden ramazanda spor yapanların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Beslenmeye Dikkat

Beslenme hayatimizin en önemli unsurlarından. Ramazan ayında sporcuların uygulayacağı diyet aslında son yıllarda çok popüler olan aralıklı oruç diyeti. 24 saatlik günümüzü 2 periyoda bölüyoruz, yemek yeme ve oruç periyodu olarak. Almamız gereken besinlerimizi ve içmemiz gereken su miktarını bu 8 saatlik yeme periyodunda almamız lazım, geri kalan 16 saat ise açlık periyodu.

İftarda ilk öğünü hafif ve dengeli almalısınız. Aksi takdirde tüm gün açlıktan dolay düşük seviyelerde kalmış olan kan şekerini bir anda ağır bir öğün ile tetiklemek. Kan şekerimizin bir anda çıkmasının yanında yemekten sonra hazımsızlık, sindirim problemi, şişkinlik, kilo almaya yetkinlik gibi vücudu rahatsız edecek durumlara yol açabilir.

Antrenman Programı

Düzenli spor yapan her bireyin uyguladığı ve takip ettiği bir antrenman veya idman programı vardır. Ramazan ayında normalinden çok daha uzun süre aç kalacağız diye bunu tamamen değiştirmeye gerek yoktur, sadece mental rahatlık acısından antrenmanların şiddetini bir seviye düşürülebilir.

Çünkü, bakıldığında normal zamanımızda da antrenmana da aç karınla gidiyoruz aslında, yani sorun aç olmamız değil daha çok vücudun susuz olacak olması. Bu nedende dolayı özellikle ağır spor yapanlar, sporunu iftarda hafif ve dengeli bir öğün ile orucunu açtıktan ve az miktarda su içtikten sonra antrenmana gitmeleri önerilir.

Yazıyı beğendin mi? O zaman hemen duyur!