Minyatür; adından da anlaşılacağı üzere resim ve figürlerin oldukça küçük boyutlarda işlenmesi neticesinde ortaya çıkan sanat etkinliğine verilen isimdir. Etimolojik olarak Latinceden türeyen ve Türkçeye Fransızca dilinden geçen minyatür; Osmanlı döneminde nakış ve tasvir isimleri ile anılagelmiştir. Osmanlı Döneminde İslam inancının resim ve heykeli yasaklamasından ötürü rağbet gören minyatürde tasvir edilen durum her yönüyle kâğıda yansıtılmıştır. Minyatür sanatının önemli bir özelliği olan bu durum en ufak ayrıntının dahi atlanmamasını sağlar. Minyatür sanatının bir diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de perspektif ve gölgelemenin olmamasıdır. Kişi figürlerin ön plana çıkarılması farklı konumlama ile yapılır. Üste yerleştirilen kişi önemli altta kalan ise daha az önemli olarak kabul edilir.
Türk Minyatür Sanatı Nedir?
Türk kültüründe minyatür sanatı İslam inancı ile harmanlanarak ortaya konmuştur. Bu nedenle insan tasvirinin haram kabul edildiği İslam’a aykırı bir resmediş gözlenmez. Minyatür sanatı çoğu toplum tarafından i ve kültürel amaçlarla kullanılmış olsa da Türkler minyatürü tarihi olayları anlatmak amacıyla kullanmıştır. Özellikle savaş ve seferler konusunda pek çok minyatürün bulunması hem Türklerin savaşçı ruhunu ortaya koyar hem de minyatürün kullanım amacını açıklar. Türk toplumunun sosyolojik değerlendirmesini yapacak araştırmacılar için önemli birer kaynak olan minyatürler sanatsal açıdan da dünyanın önde gelen eserleri arasında kabul edilir. Peki, bu çok değerli ve estetik sanat nasıl icra edilir? Buyurun inceleyelim!
Minyatür Nasıl Yapılır? Minyatür yapmak için en önemli malzemeler kaliteli kâğıt, iyi bir boya ve samur sulu boya fırçasıdır. Bu malzemelere sahip bir sanatçı en güzel minyatürleri ortaya koyabilir. Gerekli malzemelere sahip bir sanatçı minyatüre başlarken ilk olarak önemli kişi ve figürleri kâğıda nakşeder. Genellikle merkeze yerleştirilen söz konusu figür/kişiden sonra önem sırasına göre nakşetme işlemi devam eder. Temsil edilen resmin her detayı incelikle resmedilir. 2 boyutlu bir şekilde kâğıda yansıtılan eser bittikten sonra altınlama denen işlem yapılır. Bu işlem minyatürde bir nevi süsleme sanatı olarak kabul edilebilmektedir. Süsleme tamamlandıktan sonra minyatür hazır hale gelir.