Havaların çok soğuk ya da sıcak olmasına bağlı olarak ağrı yaşanmasına karşı bir inanış vardır. Bunun sebebi aslında havalar değil, romatizmadır. Romatizma her yaş grubunda görülebilir. Ülkemizde romatizmalı hasta sayısı oldukça fazladır. Eklem, doku, kas ve sinir hücrelerini olumsuz olarak etkileyerek ağrı oluşmasına sebep olur.
İçindekiler
Romatizmanın Belirtileri Nelerdir?
- Sırt ve Bel Ağrısı
- Gözlerde Kızarıklık
- Uzun Süreli Yüksek Ateş
- Parmaklarda Renk Solması
- Böbrek Fonksiyonlarında Azalma
- Kas Güçsüzlüğü
- Kas Ağrıları
Yukarıda sıraladığımız şikayetler dışında cilt altında beze, eklemlerde şişlik ve ağrı, güneşte aşırı duyarlılık gibi sorunları sizde yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Romatizmanın Nedenleri Nelerdir?
Herkes aileden gelen genetiği ile hayatına devam eder. Doğumdan sonra karşı karşıya kalınan kaza, yaş, cinsiyet, iklim gibi şartlar romatizmaya neden olurken maalesef aile mirası olan genetik de başlıca sebeplerdendir.
Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Yapılan araştırmalara göre romatizmanın tamamen geçmesine sebep olacak bir tedavi yoktur. Tamamen geçmese bile siz ağrılarınızı azaltarak ya da durdurarak hayat kalitenizin yükselmesini sağlayabilirsiniz. Romatizma hastalığının çeşitleri vardır. Uzman bir doktora görünerek size uygun gördüğü ve tedavi sürecinde kullanabileceğiniz ilaçları düzenli şekilde kullanmalısınız. Bunun yanı sıra ise yine doktorunuz ile birlikte mutlaka bir egzersiz programı hazırlayın.
Hasarlı olan ve zaten ağrı yaşadığınız eklemlerinize çok fazla ağırlık yüklemeyin. Yani fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Ne kadar fazla kilonuz varsa eklemleriniz o kadar yorulur ve ağrılarınızda ona paralel olarak artış gösterebilir. Beslenmenize dikkat edin ve vücudunuz için gerekli olan istirahatı sağlayın.
Vücuttaki zehri atmasıyla bilinen enginar, eklem yanmalarına çok iyi gelir. Düzenli beslenme programınıza mutlaka enginar yemeyi ekleyin. C vitamini yönünden zengin olan domates de kemikleri güçlendirir, kuvvet verir. Son olarak fasulye, kereviz, pancar, keçiboynuzu pekmezi ve zençefili de bu programa dahil etmeyi sakın ihmal etmeyin.