‘Sara Hastalığı‘ olarak bilinen epilepsi, erken fark edilip gerekli tedaviler uygulandığında kontrol altına alınabiliyor. Epileptik nöbetlerle kendini gösteren epilepsi, nöbet gerçekleşirken hastanın geçici bilinç kaybı yaşamasına sebep olabilir. Ayrıca kişinin tek bir sefer nöbet geçirmesi epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez. Böyle bir nöbet durumunda mutlaka uzman bir doktora görünün.
Epilepsi Nedir?
Epilepsi, beyin fonksiyonlarındaki kısa süreli bozukluk yaşanmasıyla ortaya çıkar. Sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucunda bozulma ile hasta epilepsi nöbeti(krizi) geçirir. Her hastanın nöbet tipi aynı olmayabilir. Kimi nöbet tipleri zaman içinde tekrar edip yok olurken bazı hastaların nöbetleri hayat boyu devam etmektedir. Epilepsi hastalığı tek bir yaş grubunu kapsamaz her yaşta görülebilir.
Epilepsi Belirtileri Nelerdir?
Nöbetler beyinde kaynak aldıkları hücrelere göre farklı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Kasılma yaşanmayan nöbetlerde ise dalgınlık, sabit bir noktaya bakma, kitlenme gibi durumlar epilepsi belirtileri arasında sayılabilir. Kasılma sonucunda gelen nöbetler ağızdan köpük gelme, dişlerde kenetlenme, bilinç kaybı gibi durumlardır.
Bebeklerde Epilepsi
Büyük çocuklara kıyasla bebeklerdeki epilepsi nöbetleri çok belirgin olmayabilir. Bu noktada bebeğinizde sebepsiz yere aniden sıçramalar, tek bir noktaya odaklanıp bakma, sık göz kırpma gibi durumlar gözlemliyorsanız mutlaka uzman bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz.